Svenska    English

Om Staffan

notblad

Staffan Isbäck (född 1955) studerade gitarr vid Musikhögskolan i Stockholm för Peder Riis och Ulf G Åhslund - kammarmusik för Rolf la Fleur, instrumentation för Svante Widén och senare kontrapunkt och komposition för Hans Eklund. Gitarren står i centrum för många kompositioner och arrangemang – speciellt i en kammarmusikalisk dräkt tillsammans med olika instrument eller med sångrösten – men även som soloinstrument. Han har även skrivit körmusik, kammarmusik, teatermusik och musik för symfonisk besättning – bland annat en dubbelkonsert för oboe, gitarr och orkester (uruppförd 1989).

Lutmusiken från renässansen är ett särskilt stort intresse och du hittar många verk (luta/altgitarr) kompletterade med utskrivna variationer på denna hemsida – även mycket fria och egensinniga bearbetningar av barockmusik till vanlig gitarr och ”imaginära sviter” – musik, där Isbäck ibland agerar ”medkomponist”, och har färdigställt ofullständiga melodifragment och skisser.

– Min egen musik, en nutida konstmusik, strävar efter ett musikantiskt anslag – en begriplig lätthet och en enkelhet med god energi. Ofta har jag återvänt till gamla former som; rondot, passacaglian, sonatformen eller andra variationsformer. Melodi, sångbarhet och ”klart väder” vill jag ha i fokus men även ett allvar och en inåtvändhet. Som van gammal körsångare har jag också skrivit en mängd körkompositioner och arrangemang för kör a capella eller för kör med orkester – bland annat i ett mångårigt samarbete med Nicolai kammarkör och Christian Ljunggren som bl.a. uruppfört mina Forellsånger för kör och stråkkvartett samt senast Missa brevis i Storkyrkan.

Musik av Staffan Isbäck har framförts i USA, England, Skottland, Tyskland, Estland, Taiwan, Albanien, Sverige, Norge, Finland och forna Sovjetunionen. Fyra Trollformler var representerade vid Båstad kammarmusikfestival, samt musikfestival i Moskva. (Mikael Bellini/Sven Åberg) Sonatin för Oboe och gitarr framfördes vid Örebro kammarmusikfestival 1995 av Helen Rosing och Arne Brattland. Duo Dialog fick Sonatin för klarinett och gitarr sig tillägnat 2010. Musik av Staffan Isbäck från CD Equlibrium blev vald till veckans CD i Sveriges radio P2 – Aurora 2006. Som gitarrist har Staffan varit ackompanjatör till flera sångare vid Folkoperan – Bengt Gustavsson, Anna Söderbäck, Tua Åberg. Han har medverkat på turnéer och inspelningar med Stockholms studentsångare och Nicolai kammarkör samt som ensemblemusiker i gruppen Ensemble TRE med stråkmusiker från Nordiska kammar- orkestern. Inspelningen av Missa brevis med Vokalensemblen Sundbyberg under ledning av Rikard Lindberg Karlsson fick högsta betyg i BBC music magazine, högsta betyg i Ralph Vaugan Williams Journal samt mycket goda omdömen i musiktidskriften OPUS.

CD-inspelningar:

  • Equilibrium (Artic records arcd 2005-007)
  • Ensemble TRE (nosag cd 214 Naxos Sweden)
  • Interferens (proprius record prcd 208)
  • Et in terra... (Swedish Society ascd 1186)
  • Duo D'Amore (Duo D'amore production 2009)